Olet täällä

Ajankohtaista

Täältä löydät tuoreimmat viestit aiheista, jotka kulloinkin tuntuvat ajankohtaisilta.

Vanille on mallasohra

Mallasohrakomitea on 28.1.2021 hyväksynyt Vanillen viralliseksi mallasohralajikkeeksi Suomessa. Vanille on pystynyt esittämään lisäarvoa, nykyisiin mallaslajikkeisiin verrattuna. Koemallastuksissa se on menestynyt hyvin.

Lue lisää

Fosfori auttaa juuria kasvamaan

Kun viljelysuunnitelmat valmistuvat, niin samalla voidaan miettiä kunkin kasvin ravinnetarpeita. Lannoittaminen, tapahtuu se sitten viherlannoituksella, kemiallisella tai muulla tavalla, on yksi suurimpia kuluja kasvitilalla. Lannoittamisessa onnistuminen määrittää koko vuoden taloudellista tulosta. Fosfori on pääravinne, joka olisi oltava kasvin käytössä heti kasvun alussa. Fosforia kasvit ottavat fosfaatteina. Fosfori ohjaa kasvien kehittymistä ja se vaikuttaa erityisen voimakkaasti juuriston kasvuun.

Lue lisää

Fennica mallasohran kunnostusta

Kylvösiementen kunnostukset etenee.

Päivät pitenee ja kevättä kohden ollaan menossa. Harmony -kaurat ja Vertti -ohrat on jo kunnostettu.

Nyt on vuorossa Fennica -mallasohran siemenet. Fennican tuhannen jyvän paino oli kunnostamattomassa raakanäytteessä 48,6 g eli tässä on normiarvoa suurempaa jyvää. Itävyys peitattuna on 96% ja vieraiden siementen määrä 0 kpl. Oheisessa videonpätkässä näkyy 2,5 mm seulan läpi tulevat lajittelujätteet, joiden määrä on melko pieni. Kuvassa on lajiteltua siementä.

Lue lisää

Viralliset lajikekokeet 2020 on julkaistu

Luonnonvarakeskus LUKE on julkaissut tuoreita lajikekoetuloksia vuodelta 2020. Näissä kokeissa on mukana monipuolisesti eri lajeja ja lajikkeita. Lajikekokeet tehdään mahdollisimman yhdenvertaisesti eli kaikkia koeruutuja kohdellaan yhtä hyvin tai yhtä huonosti. Tarkoitus on saada aikaan luotettavia ja vertailukelpoisia tuloksia. Tulokset saadaan keskiarvolaskennan kautta ja se antaa pohjan lajikkeiden vertailulle. Keskiarvoissa on siis mukana erilaisia maalajeja, eri puolilta Suomea.

Lue lisää

Näytteitä peltomaasta

Kiireisen sadonkorjuun ja muiden syystöiden jälkeen on aika suunnitella tulevaa. Syysvehnät on jo mukavassa kasvussa ja peltojen muokkaus jatkuu säiden sen salliessa. Meidän viljelysuunnitelma tarkentuu talven aikana. Maanäytteiden otto sujuu hyvin ja nyt onkin sopiva aika panostaa viljavuustutkimukseen.

Lue lisää

Sivut