Olet täällä

Rapsin kylvö sokerijuurikaskoneella

Maisema muuttuu, kun rypsi ja rapsi alkavat kukkimaan keltaisenaan. Tänä vuonna pellon saattaminen tuohon vaiheeseen, on vaatinut tarkkuutta viljelytoimissa. Esim. tuholaisruiskutuksia on vaadittu useita. Kuitenkin, onnistuessaan öljykasvit palkitsevat viljelijän taloudellisesti.

Rabbelugnin Kartanossa Arto Luhio on saanut aikaan hienon Solar Cl -rapsikasvuston. Kasviyksilöt ovat vahvoja ja juuret toimivat. Nyt Solar-lajike alkaa haaroittumaan ja täyttämään palkoja. Sato-odotus on hyvä.

Viljelytoimet on tehty suurimmalta osilta "tavalliseen tapaan". Rikat torjuttu, lannoitettu ja tautiaineruiskutus on tehty. Poikkeuksellista viljelyssä on kasvuston perustamistapa; Siemenet on kylvetty vanhalla sokerijuurikkaan kylvökoneella. 

Kylvökoneessa on poikkeuksellisen vahva lannoitevannas, joka rikkoo kylvöanturaa ja sijoittaa lannoitteen murrettuun vakoon. Siementä siis autetaan ja houkutellaan kasvamaan oikeaan suuntaan.

Seuraavana varpajyrä hienontaa ja tasaa pintamaata. Kylvöyksikkö on viimeisenä. Siinä kokkareaura siirtää ylimääräisen maan sivuun ja ensimmäinen tukipyörä tiivistää maata hieman. Sitten kylvövannas sijoittaa siemenet tarkasti tasavälein samaan syvyyteen, koska perässä oleva toinen tukipyörä ei päästä vannasta liikkumaan hallitsemattomasti.

Koneen riviväli on 47,5 cm, joten kasvutilaa jää runsaasti öljykasville. Yksilöistä muodostuu vahvoja. Kasvusto on aluksi hieman harvempaa, joka pitää ottaa huomioon rikkatorjunnassa. Toisaalta, ilmavampi  kasvusto vähentää hometautien painetta.