Olet täällä

Kirpat eivät viihdy kylmässä rapsipellossa

Kevätrapsi, kumina ja härkäpapu ovat sopivia välikasveja viljatilan viljelykierrossa. Erityisesti siementuotannossa välikasvien merkitys korostuu, kun tavoitteena on tuottaa lajikepuhdasta ja tautivapaata siementä. Tulevan syksyn hintaodotuksista huolimatta, rapsia kylvetään taas keväällä. 

Svensk Frötidning 2/19 -lehdessä oli mielenkiintoinen artikkeli kevätrapsin kylvöstä. Siinä oli vertailtu erilaisia kasvuston perustamistapoja. Olennaisin ero oli siinä, miten paljon olkea muokataan peltoon. Kylvöaika oli kaikilla ruuduilla sama ja menetelmät olivat seuraavat;

  1. Kultivointi syksyllä ja äestys keväälle ennen Rapid -kylvöä
  2. Suorakylvö vetovannaskoneella Väderstadt Seed Hawk
  3. Suorakylvö Multiva Combi

 

Muokkaamattomassa pellossa pellon pinta pysyi hieman viileämpänä, joka vähensi kirppojen esiintymistä selvästi (ensimmäinen taulukko). Valitettavasti myös rapsin kasvuunlähtö oli hidasta ja vajaata. Taimitiheys jäi harvaksi ja sato oli heikompi (toinen taulukko; taimitiheys punainen ja sato sininen). Muokkaamattoman pellon suorakylvö kannattaakin tehdä vasta hieman myöhemmin, kuten suomalaiset viljelijät ovatkin todenneet.

 

 

Ps. kannattaa tarkistaa myös tulevan rapsipellon rikkatorjunta edelliseltä vuodelta. Moni maavaikutteinen viljan rikka-aine haittaa rapsin itämistä ja viime vuoden kuivissa oloissa kaikki aineet eivät hajonneet normaalilla tavalla.