Olet täällä

Ajankohtaista

Täältä löydät tuoreimmat viestit aiheista, jotka kulloinkin tuntuvat ajankohtaisilta.

Brunnbyn Peltopäivät

Heinäkuun ensimmäisellä viikolla järjestettiin Keski-Ruotsissa Brunnbyn Peltopäivät. Näyttelyn demoruudut olivat mielenkiintoisia suomalaiselle viljelijälle, koska ilmasto-olosuhteet ovat meillä hyvin samanlaiset. Näyttelyssä oli myös kone-esittelyjä sekä ajonäytöksiä eri muokkausvälineillä.

Lue lisää

Kasvustojen hoitoa ja syyskylvöjen pohdintaa

Kevätkylvöt on nyt kasvussa ja massaa syntyy keskikesällä nopeasti. Erityisen hienoja ovat talvesta selvinneet syyskasvit. Tämän vuoden havaintojen perusteella näyttää siltä, että peltojen voimakas perusmuokkaus on varmistanut kasvun hyvän alun, niin kevät- kuin syysmuotoisilla kasveilla. Kuohkea pintakerros on läpäissyt vettä ja samalla se on toiminut suurten sateiden välivarastona. Pintamuokatuilla lohkoilla on ollut enemmän veden hidasta liikkumista ja liettymistä. Peltomaan hyvä rakenne on ollut onnistuneen viljelyn perusta.

Lue lisää

Toukotöitä toukokuussa

Toukotyöt päästiin aloittamaan vasta toukuun puolivälissä, kun maat olivat kuivuneet sopivasti muokkauskuntoon. Ensimmäisenä kylvettiin herneet yhdessä kuminan kanssa samaan peltoon. Mielenkiintoista seurata, miten tämä käytäntö onnistuu. Seuraavina olivat vuorossa vehnät, kaura ja ohrat.

Sadetta saatiin helatorstain aikaan lähes 30 mm. Se on suuri määrä tässä vaiheessa kasvua. Sateen hyöty / haitta selviää vasta myöhemmin. Kun pellot ovat seuraavan kerran sopivan kuivia, toukoja jatketaan vielä kevätrypsin kylvöllä. 

Lue lisää

Toukotöitä

Toukokuun alku on sulattanut lumet, mutta ilmat ovat olleet viileät. Vasta Äitienpäivän aikaan on lämpötila pysytellyt nollan yläpuolella koko vuorokauden. Peltojen pinnat kuivuu sopivasti.

Nyt on ollut hyvä aika salaojien lisäykseen ja paranteluun. Sorakasojen alla on ollut hieman kohmeista, mutta muutoin peltomaa on täysin sulaa. Tärkeintä on reilu soran määrä, niin ojat toimii hyvin. Tätä hommaa pitää tehdä lisää aina, kun siihen on mahdollisuus.

 

Lue lisää

Luminen huhtikuun alku

Vuodet eivät ole veljeksiä, kuten sanotaan. Viime vuonna tähän aikaan oli pellot jo paljaat ja auringon säteily lämmitti pintoja. Nyt meillä on vielä huhtikuun alussa tasainen lumipeite. Kuvassa on etualalla syysohraa ja takana syysvehnää. Aika lailla samalta näyttää...

Toisaalta viime vuoden kaltaista satovuotta ei nyt oikein kaipaakkaan. Luminen pinta voi suojata syyskasvustoja sopivasti. Lämpimän jakson alkaessa pinnat sulavat, eikä sen jälkeen enään yöpakkaset haittaa. Kevät tulee tasaisella voimalla ja kevätkylvöt sujuvat hyvin. Näin tässä vaiheessa toivotaan vahvasti!

Lue lisää

Sivut