Olet täällä

Ajankohtaista

Täältä löydät tuoreimmat viestit aiheista, jotka kulloinkin tuntuvat ajankohtaisilta.

Toukotöitä

Toukokuun alku on sulattanut lumet, mutta ilmat ovat olleet viileät. Vasta Äitienpäivän aikaan on lämpötila pysytellyt nollan yläpuolella koko vuorokauden. Peltojen pinnat kuivuu sopivasti.

Nyt on ollut hyvä aika salaojien lisäykseen ja paranteluun. Sorakasojen alla on ollut hieman kohmeista, mutta muutoin peltomaa on täysin sulaa. Tärkeintä on reilu soran määrä, niin ojat toimii hyvin. Tätä hommaa pitää tehdä lisää aina, kun siihen on mahdollisuus.

 

Lue lisää

Luminen huhtikuun alku

Vuodet eivät ole veljeksiä, kuten sanotaan. Viime vuonna tähän aikaan oli pellot jo paljaat ja auringon säteily lämmitti pintoja. Nyt meillä on vielä huhtikuun alussa tasainen lumipeite. Kuvassa on etualalla syysohraa ja takana syysvehnää. Aika lailla samalta näyttää...

Toisaalta viime vuoden kaltaista satovuotta ei nyt oikein kaipaakkaan. Luminen pinta voi suojata syyskasvustoja sopivasti. Lämpimän jakson alkaessa pinnat sulavat, eikä sen jälkeen enään yöpakkaset haittaa. Kevät tulee tasaisella voimalla ja kevätkylvöt sujuvat hyvin. Näin tässä vaiheessa toivotaan vahvasti!

Lue lisää

Viljelyyn panostaminen

Viljelysuunnitelmat kaudelle 2022 alkavat tarkentua. Kevät lähestyy vauhdilla ja aurinkoisia päiviä on yhä enemmän. Samalla viljojen ja tuotantopanosten hinnat ovat nousseet aivan uudelle tasolle. Olen koettanut laskea tuotannon optimia, mutta kyllä se on haasteellista. Onneksi tarjolla on monenlaista apua.

Yaran asiakkuuspäällikkö Elina Seppä esitteli omia laskelmiaan ja ne valaisivat tilannetta. Pohjana laskelmassa on aiempien satokokeiden satotasot eri lannoitusmäärillä. Vastaavasti on laskettu lannoitteen hinta ja sillä saadun sadon arvo.

Lue lisää

Viljaklusterin webinaari

Päijät-Hämeen Viljaklusterin webinaariin pidettiin 3.2.2022. Tilaisuudessa päivitettiin Viking Maltin ja Fazerin sopimusviljelyn tilanne ja kerrottiin uusimmat vinkit tulevan kauden viljelyyn.  Kestävävän viljelyn ideaa tuotiin myös esille.

Katso webinaarin tallenne linkistä;

https://www.youtube.com/watch?v=NQBqHDmGrg0

 

Lue lisää

Ideoita öljykasvien viljelyyn

Monipuolinen viljelykierto auttaa säilyttämään pellon hyvän kasvukunnon. Kasveja vaihtelemalla, voidaan päästä eroon sellaisista rikkakasveista, jotka yleistyvät yksipuolisessa viljelyssä. Useamman kasvilajin viljelykierto tasaa riskejä, koska niiden optimaalinen kylvö-ja sadonkorjuuaika vaihtelee.

Esimerkiksi öljykasvit voidaan ottaa kiertoon helposti, koska ne soveltuvat viljeltäviksi samoilla työkoneilla, kuin viljatkin.

Lue lisää

Sivut