Olet täällä

Ajankohtaista

Täältä löydät tuoreimmat viestit aiheista, jotka kulloinkin tuntuvat ajankohtaisilta.

Ojaväli savimaalla

Ojaväli savimaalla on yleensä 10 - 16 metriä. Tämä toimii hyvin, kun maan rakenne on kunnossa ja pintamaa on läpäisevää. Nykyään suurempi osa sateesta tulee sulaan maahan, ei siis lumena eikä jäätyneeseen maahan. Tämä tiivistää savimaita. Näin tapahtuu, vaikka pellon pintaa ei rasitettaisi suurilla työkoneiden akselipainoilla. Savimaiden tiivistyminen on yhä yleisempi ongelma.

Lue lisää

Lajikekokeet 2022 tuloksia

Luonnonvarakeskus LUKE on julkaissut tuoreita lajikekoetuloksia vuodelta 2022. Näissä kokeissa on mukana monipuolisesti eri lajeja ja lajikkeita. Lajikekokeet tehdään mahdollisimman yhdenvertaisesti eli kaikkia koeruutuja kohdellaan yhtä hyvin tai yhtä huonosti. Tarkoitus on saada aikaan luotettavia ja vertailukelpoisia tuloksia. Tulokset saadaan keskiarvolaskennan kautta ja se antaa pohjan lajikkeiden vertailulle. Keskiarvoissa on siis mukana erilaisia maalajeja, eri puolilta Suomea.

Lue lisää

Myyntien ajoittamista

Pelikentällä tapahtuu koko ajan. Maatalouden toimintaympäristössä on paljon muutoksia. Myyntien ja ostojen ajoittaminen on haastellista. Todennäköisesti täydellistä tulosta ei ole mahdollista saavuttaa muutoin, kuin hyvällä tuurilla. Esimerkiksi tällä viikolla on öljykasvien hinnoissa ollut muutosta ylöspäin, kun maailmanlaajuinen epävarmuus saatavuudesta on kasvanut. Nyt voi vain arvailla, toistuuko viime vuoden kaltainen pörssinousu.

Lue lisää

Syystöitä pellolla

Sadonkorjuu saatiin tehtyä hyvissä olosuhteissa. Aurinkoinen keli piti puintikosteudet alhaisina ja kuivurilla polttoaineen kulutus oli kohtuullinen. Satotaso oli keskimääräinen. Mukana oli sekä hyviä että heikompia lohkoja. Kokonaisuuteen voi olla tyytyväinen.

Nyt on peltojen muokkauksia tehty lautasmuokkarilla ja kultivaattorilla. Joitakin lohkojen osia on myös ajettu myyräauralla.

 

Lue lisää

Sadonkorjuu alkamassa

Sadonkorjuu aloitetaan helteisissä keleissä elokuussa. Lämpötilat ovat päivittäin lähes 30 asteessa ja kasvustot valmistuvat nopeasti näissä olosuhteissa. Esimerkiksi kuvassa oleva Helmi-vehnä, joka on kylvetty toukokuun puolivälissä, on jo saavuttanut vaaditun lämpösumman. Todennäköisesti ensimmäisenä puidaan kevätvehnää, joka on melko poikkeuksellista.

Toivottavasti sadonkorjuu voidaan suorittaa kokonaisuudessaan hyvissä olosuhteissa, jotta kustannukset olisivat maltilliset. Polttoöljyn ja sähkön hinnat ovat ennätyksellisen korkealla tasolla.

Lue lisää

Sivut