Olet täällä

Ajankohtaista

Täältä löydät tuoreimmat viestit aiheista, jotka kulloinkin tuntuvat ajankohtaisilta.

Syysvehnän siemenet

Kasvukauden alku on ollut haastava. Kuivuutta ja sen jälkeen runsaita sateita. Näiden seurauksena kevätviljojen kasvustoissa on alueellista ja tilakohtaista vaihtelua paljon. Kasvit ovat todella hyviä sopeutumaan erilaisiin kasvuoloihin. Valitettavasti kaikki poikkemat optimaalisesta kasvurytmistä vaikuttavat kuitenkin satotasoa alentavasti. Toistaiseksi komeimmat kasvustot ovat olleet syysvehniä. Nyt onkin aika varautua syysvehnien kylvöön. 

Lue lisää

Ennätyksellinen kevät

Kevät 2024 on ollut ennätyksellinen, josta suuri kiitos kuuluu kaikille siemenasiakkaille. Nyt toivotaan, että kylvetyt siemenet saavat maasta riittävästi kosteutta, jos sateeton kausi jatkuu pitkään. Muokkausten onnistuminen on vaikuttanut peltojen orastumiseen tänä keväänä. Takapyöräkylvökoneet ja jyräyksen merkitys on myös korostunut.

Kuumuus tuo mukanaan erilaisia tuholaisia ja viljoilla kirppojen on jo nähty tekevän reikiä viljojen oraisiin. Myös viljakirvojen esiintymistä kannattaa tarkkailla.

Suotuisaa kasvukautta toivottaen ja syyskylvöjä suunnitellen kohti kesää!

Lue lisää

Herne mukaan viljelykiertoon

Viljelysuunnitelmien lopullisia versioita ollaan viimeistelemässä. Tuottojen ja kustannusten ohella, nykyään pitää ottaa huomioon myös viljelykierto, joka on vaatimuksena tietyissä peltotuissa. Tämä avaa mahdollisuuksia viljojen välikasveille. Yksi mielenkiintoinen vaihtoehto on herne, jonka viljelyä ollaan harjoiteltu nyt muutaman vuoden ajan.

Lue lisää

Siemenlevintäiset nokitaudit

 Ruokaviraston kasvianalytiikkayksikön jaostopäällikkö Hanna Ranta, kertoo blogissaan nokitaudeista mm. seuraavaa;

Siemenlevintäiset nokitaudit ovat vähentyneet kylvösiemenen rutiininomaisen peittauksen takia. Ne eivät ole kuitenkaan hävinneet edes tavanomaisesta viljelystä. Riski tautien runsastumisesta on erityisen suuri, jos käytetään useiden vuosien ajan itse lisättyä, peittaamatonta siementä.

Lue lisää

Uusien lajikekokeiden tulokset

Taas on saatu lajikekokeet valmiiksi ja kokeiden sadot on nähtävissä https://lintukangas.fi/siemenet

Vaihtelua oli melko runsaasti. Koepaikkojen tuloksissa on keskiarvo useamman vuoden sadoista. Silloin yksittäisen vuoden tulos voi olla hyvinkin erilainen. Tämänvuoden tulosten lisäyksen jälkeen on alhaisimmat kevätvehnien ruutusadot olleet noin 4100 kg/ha ja parhaimmat 5900 kg/ha. Kasvukausi oli kyllä todella haastellinen ja koeruudut puitiin kosteissa oloissa. Onneksi koeruutupuimurissa oli neliveto. 

Lue lisää

Sivut