Olet täällä

Ajankohtaista

Täältä löydät tuoreimmat viestit aiheista, jotka kulloinkin tuntuvat ajankohtaisilta.

Syysvehnä Etana menestyi hyvin Inkoon kokeessa

Etana syysvehnä osoitti hyvän satopotentiaalin myös Suomessa kaudella 2023. Tulos on hyvä, kun ottaa huomioon, että kasvukausi ei ollut helpoimmasta päästä, vaan haasteena oli erityisesti kevään kuivuus. Inkoon koeruuduilla parhailla Etanan kerranneruuduilla päästiin yli 9 000 kilon hehtaarisatoon ja keskisatokin oli 8835 kg/ha. Ruotsissa lajikkeella on päästy usein yli 10 000 kilon hehtaarisatoihin. 

Lue lisää

Puinnit aloitettu kuminalla ja syysvehnällä

Sadonkorjuu alkoi hyvissä oloissa. Lämpöä lähes 25 astetta, aurinkoa ja tuulta. Kumina ja syysvehnä on jo valmiit puintiin, mutta myös kevätohrat ja -vehnät valmistuvat näissä oloissa.

Kuvassa on Etana -syysvehnän puintia. Puintikosteus 14,5%. Pystyä kasvustoa ja satotasokin on mukava. Tällainen on oiken hyvä aloitus puintikaudelle!

 

Lue lisää

Syysvehnä kasvussa

Sadekuurot ovat olleet nyt hyvin paikallisia. Muutaman kilometrin säteellä sademäärä on voinut olla 0 - 25 mm.

Juhannuksen aikaan on saatu muutamia kuuroja, joissa on parhaimmillaan tullut yli 20 mm vettä. Tämä tietysti auttaa, mutta ensi sijassa kasvien juuret etsivät vettä alhaalta päin. Tämä onnistuukin, jos juuret ovat kehittyneet voimakkaiksi. Esimerkiksi syysvehnillä on hyvät juuret, joiden avulla ne pärjäävät haastavissakin oloissa.

Etana syysvehnä on kuvattu muutama päivä sitten. Kts. kuva.

Lue lisää

Etana syysvehnän sakoluku on korkea

Etana syysvehnä on Suomen virallisella lajikelistalla, koska se on todettu olevan ominaisuuksiltaan Suomen olosuhteisiin soveltuva. Soveltuvuus on tietysti useamman tekijän summa, yksi olennainen tekijä on sakoluvun kestävyys. Ruotsissa paikallinen neuvontajärjestö, Hushållningssällskap, on asemoinut Etanan myllyvehnien joukkoon. Yllä heidän koostama taulukko sakoluvun kestävyydestä;

Alla on Hushållningssällskapetin taulukko, jossa esitetään, millainen sadonlisä on keskimäärin saatu tautitorjunnalla.

 

Lue lisää

Etana syysvehnän siementen myynti alkaa viikolla 24

Etana syysvehnän viljelykokemukset ovat olleet hyvin positiivisia. Syysvehnien tapaan sillä on erittäin korkea satopotentiaali. Sen lisäksi, täällä Suomessa, hyvän talvenkestävyyden merkitys on suuri. Laatupuolella melko korkea valkuaispitoisuus on erityisominaisuus. Lisäksi Etana omaa taudinkestävyyden useita nokitauteja vastaan.

Ylemmässä kuvassa Etana on näytillä Keski-Ruotsissa Brunnbyn näytekentällä ja alemmassa kuvassa Etana on esillä Borgebyn näyttelyssä Etelä-Ruotsissa.

 

 

Lue lisää

Sivut