Olet täällä

Ajankohtaista

Täältä löydät tuoreimmat viestit aiheista, jotka kulloinkin tuntuvat ajankohtaisilta.

Siemenlevintäiset nokitaudit

 Ruokaviraston kasvianalytiikkayksikön jaostopäällikkö Hanna Ranta, kertoo blogissaan nokitaudeista mm. seuraavaa;

Siemenlevintäiset nokitaudit ovat vähentyneet kylvösiemenen rutiininomaisen peittauksen takia. Ne eivät ole kuitenkaan hävinneet edes tavanomaisesta viljelystä. Riski tautien runsastumisesta on erityisen suuri, jos käytetään useiden vuosien ajan itse lisättyä, peittaamatonta siementä.

Lue lisää

Uusien lajikekokeiden tulokset

Taas on saatu lajikekokeet valmiiksi ja kokeiden sadot on nähtävissä https://lintukangas.fi/siemenet

Vaihtelua oli melko runsaasti. Koepaikkojen tuloksissa on keskiarvo useamman vuoden sadoista. Silloin yksittäisen vuoden tulos voi olla hyvinkin erilainen. Tämänvuoden tulosten lisäyksen jälkeen on alhaisimmat kevätvehnien ruutusadot olleet noin 4100 kg/ha ja parhaimmat 5900 kg/ha. Kasvukausi oli kyllä todella haastellinen ja koeruudut puitiin kosteissa oloissa. Onneksi koeruutupuimurissa oli neliveto. 

Lue lisää

Vaihtelevia syyssäitä

Kasvukaudella 2023 kertyi lämpösummaa mukavasti Iitissä. Lähes 1 500 astetta, joten myöhäistenkin vehnien viljelyyn lämpöä oli riittävästi. Kasvukauden aikaan myös sadetta tuli yli 360 milliä, mikä on aivan hyvä määrä. Sateet sen sijaan sijoittuivat haasteellisella tavalla. Suurin osa sateista ajoittui elo - syyskuulle, yhteensä 260 mm.

Syyskuuun alussa puitiin pääosa sadosta, kun sopiva poutajakso sattui kohdalle. Kaikki on puitu ja muokkauksia tehdään harkinnan mukaan. Toivotaan, että saadaan kauniita aurinkoisia syyspäiviä.

Hyvää Syksyn aikaa!

 

Lue lisää

KoneAgria 2023

Haasteellisen syksyn jälkeen on vedetty  hieman henkeä ja pohdittu, mitä kasvukaudesta opittiin. Ainakin viljelykierron ja monipuolisen kasvivalikoiman tärkeys korostui. Useampi kasvilaj ja uudet satoisat lajikkeet auttavat menestymään tuotannossa. Näitä pohdittiin yhdessä KoneAgria-messuilla Tampereella.

Lue lisää

Syysvehnä Etana menestyi hyvin Inkoon kokeessa

Etana syysvehnä osoitti hyvän satopotentiaalin myös Suomessa kaudella 2023. Tulos on hyvä, kun ottaa huomioon, että kasvukausi ei ollut helpoimmasta päästä, vaan haasteena oli erityisesti kevään kuivuus. Inkoon koeruuduilla parhailla Etanan kerranneruuduilla päästiin yli 9 000 kilon hehtaarisatoon ja keskisatokin oli 8835 kg/ha. Ruotsissa lajikkeella on päästy usein yli 10 000 kilon hehtaarisatoihin. 

Lue lisää

Sivut