Olet täällä

Koeruuduilla Inkoossa

Iceman kevätvehnä oli hyvässä kasvussa Inkoon koeruuduilla Västankvarnin koetilalla. Lajikedemossa oli vertailussa useita yleisiä vehnälajikkeita. Myös kaura- ja ohralajikkeista löytyi mielenkiintoisimmat uutuudet. Lajikkeiden lisäksi jokaisessa ruudussa pystyi havainnoimaan tautitorjunnan vaikutusta lajikkeeseen. Nylands Svenska Lantbrukssällskap järjesti erittäin mielenkiintoisen peltokierroksen tiistaina 14.7. ja paikalle olikin saapunut runsaasti alan ammattilaisia.

Hernelajikkeiden demoruuduilla havainnoitiin Moddus Evon vaikutusta kasvustoon. Ruutujen erot kehittyvät tulevina viikkoina ja paikalla kannattaakin käydä tutustumassa, jos vain mahdollista.

Paikalliset sademäärät ovat Inkoossa olleet 100 - 160 mm välillä eli hyvinkin samaa tasoa, kuin muuallakin Etelä-Suomessa. Kasvustot olivat vielä kaikkiaan yllättävän puhtaita kasvitaudeilta, mutta eroja tulee esiin pikapuoliin. Yleisesti todettiin, että tautiaineiden välillä tehoerot ovat pieniä, mutta ruiskutusaika vaikuttaa lopputulokseen enemmän. Ruiskutuspäätöksen tekeminen ja ajoitus onkin ollut haastavaa tällä kaudella.

Minikuopan äärellä tutkittiin taas juuria ja maan rakennetta. "Kaikki alkaa maan rakenteesta...", niinpä. Syväjuuriset kasvit, multavuuden lisääminen ja peltojen rakenteen biologinen sekä mekaaninen kuohkeutus mahdollistavat suuret sadot. Pellon heikon rakenteen paljastaa ensimmäisenä kevätöljykasvit. Rakenneongelmiin voi osittain vastata myös viljelykierrolla. Siis syyskasveja kiertoon mukaan!