Olet täällä

Lämmintä tuulta etelästä

Kaalikoi, rapsikuoriainen ja kesälomalainen nauttivat nyt lämpimistä etelätuulista.

Sääennusteita seuratessa ja sateita odottaessa, tuntuu siltä, että ilmastonmuutos on jo täällä. Se vaikuttaa kasvinviljelijän arkeen paljon. Oheiset karttakuvat ilmaisevat hyönteistuhoille suotuisten olosuhteiden määrää Suomessa. Vasemmalla on kuva, jossa on vähintään yksi suotuinen päivä ja oikealla kuva, jossa on huomattaville hyönteistuhoille suotuisten päivien kokonaismäärä. Kuvasta voi myös päätellä, missä päin Suomea lämpösummat ovat korkeimmat.

Ilmaston muuttuminen vaikuttaa myös esim. nurmien korjuunjälkeiseen uudelleenkasvuun. Korjuukertojen määrä saattaa vähentyä. Yksi ratkaisu voi olla siirtyminen maissin tuottamiseen. Lähde; (Peltonen-Sainio, P., Pirinen, P., Mäkelä, H.M., Hyvärinen; O., Huusela-Veistola, E., Ojanen, H. & Venäläinen, A. 2016. Spatialand temporalvariationin weathereventscriticalfor borealagriculture)

 

Nyt on ajankohtaista muistaa, että syyskasvit menestyvät muuttuvissa oloissa ja pystyvät hyödyntämään syksyn sateisuuden sekä alkukesän lämmön. Syyskasvien kylvöaika lähestyy.

Alla tuore kuva syysvehnäpellolta.