Olet täällä

Mallasohran kylvöaika ja kylvömäärä

Noin kuukausi sitten, julkaistiin Tanskassa uusin kooste kasvinviljelyn koetuloksista. Teoksen nimi on "Forsøg og undersøgelser i Dansk Landbrugsrådgivning". Siinä kerrotaan yleisimpien viljelykasvien lajikekoetulokset. Lisäksi rikkatorjunnan, tautien torjunnan sekä tuholais- ja kasvunsäädekokeiden tulokset löytyvät sieltä myös. Tietysti on niin, että ilmasto on meillä erilainen, mutta ajatuksia nuo kokeet saattavat herättää. Jotenkin jäin lukemaan koetta, jossa oli verrattu mallasohran eri kylvöaikoja sekä siemenmääriä.

Alla on taulukko mallasohran kokeesta. Alussa on koetulokset vuodelta 2018, joka oli myös Tanskassa ennätyksellisen kuuma ja kuiva. Ehkä kannattaakin katsoa seuraavaa sarjaa, jossa tulokset ovat keskiarvo vuosilta 2016-2018. Mielenkiintoista, miten vähän satoon vaikuttaa siemenen kylvömäärä. Tosin Tanskassa ohran pensominen ehtii tapahtua rauhallisemmin kuin meillä Suomessa. Suuri merkitys on kuitenkin kylvöajalla. Aikainen kylvö on antanut aina paremman tuloksen, kuin myöhäinen. Myös sadon laatu on ollut parempi varhain kylvetyissä ruuduissa.

Syksyllä kannattaa siis muokata pellot mahdollisimman valmiiseen kylvökuntoon ja keväällä pitää lähteä kylvämään nopeasti... ehkä ei kuitenkaan vielä helmikuussa.

 

Lue lisää;   https://www.landbrugsinfo.dk/Planteavl/Landsforsoeg-og-resultater/Oversigten-og-tabelbilaget/Sider/pl18_Oversigt_over_Landsforsoeg_2018.pdf