Olet täällä

Resistentit rikat ja Viljelysuunnitelmat

Rikkakasvien resistenttisyys eli kestävyys torjunta-aineita kohtaan lisääntyy. Erityisen ongelmallista tämä on yksipuolisessa viljelykierrossa. Kun nyt tehdään viljelysuunnitelmia tulevalle vuodelle, kannattaa pyrkiä monipuolistamaan viljelykiertoa aina, kun se on mahdollista.

Tuoreessa tutkimuksessa (kts. kuvan lähde) on julkaistu todettujen resitenttien tapausten lisääntyminen vuosina 1975-2017. Vehnällä (wheat) on kasvu ollut suurinta. Syitä on useita, mutta merkittävimpiä ovat olleet yksipuolinen viljelykierto ja käytettyjen torjunta-aineiden valikoiman supistuminen. 

Suomessa tilanne on hieman parempi, mutta esimerkiksi vesiheinä ja savikka on jo todettu olevan torjunta-aineita kestäviä joillakin peltolohkoilla. Voit katsoa lisää tietoa linkistä: http://www.weedscience.org/Summary/Country.aspx

Kun Suomessa saa käyttää vain rekisteröityjä kasvinsuojeluaineita, keinovalikoima on rajallinen. Silloin vaihtoehdoksi jää viljelykierron monipuolistaminen. Vaikka viljojen hinnat ovat olleet normaalia korkeammalla tänä syksynä, kannattaa muistaa myös muut kasvit ensi keväänä; öljykasvit, kumina, herne jne. Laitetaan parhaat siemenet sopiville pelloille.

 

Hyviä suunnitelmia ja Mukavaa vuodenvaihteen aikaa!