Olet täällä

Ruiskutustyöt

Kevätrypsi ja -rapsi ovat olleet kovan kirppapaineen alla. Tuntuu, että kirppoja on ollut todella runsaasti ja olosuhteet ovat olleet näille tuholaisille suotuisat. Kasvustot täyttyvät hitaasti.

Viljojen ruiskutuksia on jo aloitettu. Rikka-aineen valinta pitää tehdä sen mukaan, mitä rikkaa on tarkoitus torjua. Aineiden tehoerot ovat merkittäviä. Yleisohjeena kannattaa aineita pyrkiä vaihtelemaan vuosittain, ettei rikkojen resistenttisyydestä eli kestävyydestä, pääse muodostumaan ongelmaa.

Rehevissä kasvustoissa saattaa olla korrensäätöaineen käyttö järkevää, mutta ilman harkintaa niitä ei pidä ruiskuttaa. Useat uudet lajikkeet ovat jo luonnostaan jalostettu lyhytkortisiksi, joten ylimääräisestä korrenlyhentämisestä saattaa olla jopa haittaa.

Kevytmuokattuja lohkoja on tällä kasvukaudella melko vähän. Keväällä savipitoiset pellot vaativat voimakkaan muokkauksen, jotta saavutettiin sopiva kylvöpohja. Jos edellisvuoden kasvijätteitä on kuitenkin pellon pinnassa, saattaa kasvitautianeen käyttö olla paikallaan rikkaruiskutuksen yhteydessä. Erilaisiin laikkutauteihin jo ns. perusaineet toimivat hyvin.

Erityistä tällä kasvukaudella on ollut siis tuhohyönteisten runsaus niin öljykasvi-, kuin viljapelloissakin. Aikaisin kylvetyillä ohrilla on löytynyt myös hallan värjäämiä ensimmäisiä kasvulehtiä.