Olet täällä

Syyskasvien vuosi 2021

Tällä viikolla uutisoitiin, että päättynyt kesäkuu oli Suomessa mittaushistorian helteisin. Kuumuus ja kuivuus on tuntunut työnteossa ja pelloilla. Kevätkylvöiset kasvit kaipaavat vettä kovasti, mutta syyskylvöiset ovat pärjänneet paljon paremmin. Todennäköisesti useita kevätkylvöpeltoja tullaan muokkaamaan syyskasveille heti, kun se on mahdollista. Kaikkia peltoja ei välttämättä edes puida ennen muokkauksia.

Kun ilmasto on muuttunut näin paljon viime vuosina, pitää viljelytapaakin muuttaa. Syyskasveilla on usein soveltuvaa kylvöaikaa reilusti enemmän, kuin kevätkasveilla. Syyskasvien kylvöt alkavat, jos ei erikeseen puhuta kuminasta, syysrapsilla ja -rypsillä heinä-elokuun vaihteessa. Elokuun aikana suositellaan kylvämään niin populaatio-, kuin hybridirukiit. Syysvehnien vuoro on sitten syyskuussa.

Vaikka syyskasveilla kävisikin talvituho, ovat ne hyviä ravinteiden sieppaajia sekä peltomaan rakenteen suojakasveja. Syyskasveja kannattaakin kokeilla rohkeasti, koska uusia, talvenkestäviä lajikkeita on tullut markkinoille runsaasti.

Kuvassa on uusi Etana-syysvehnä. Se on kylvetty melko myöhään syyskuussa, mutta kasvusto on kehittynyt mukavasti ja sato-odotukset ovat korkeat.