Olet täällä

Uuden kasvukauden suunnittelua

Uudelle kasvukaudelle asetetaan runsaita toiveita niin sadon määrän, kuin laadunkin suhteen. Joskus käy niinkin, että nuo kumpikin toive täyttyy. Silloin saattaa kyseessä olla suunnitelmallinen toiminta ja hyvä ammattitaito. Tietysti myös tuurilla ja sääoloilla on aina osuutensa. 

Kasvi- ja lajikevalinnassa kannattaa riskiä jakaa. Viljoissa, aikaisten sekä myöhäisten lajikkeiden valinta viljelykiertoon, lisää käytössä olevaa hyvää työaikaa. Aikaisimpia viljoja on esimerkiksi yläkuvassa vasemmalla oleva Vertti ohra. Sen kasvuaika on vain 84 päivää. 

Toisaalta lajikkeen kasvuaikaa lisäämällä hyödynnetään koko kasvukausi mahdollisimman tehokkaasti ja sadonmuodostuminen maksimoidaan. Esimerkiksi kuvassa oikealla oleva Iceman on suuren satopotentiaalin kevätvehnä. Icemanin sakoluvun kestävyys on todettu erittäin hyväksi.

Alakuvassa on Ruokaviraston tilastotietoa viime vuosilta. Suuren sadon ja hyvän laadun saavuttaminen samana vuonna on ollut haastavaa. Uusilla lajikkeilla tavoitteen saavuttaminen on lähempänä.