Viime kasvukaudella kokeilimme auringonkukan viljelyä. Se on uusi kasvi tilamme viljelykierrossa ja sen kasvun seuraaminen oli erittäin mielenkiintoista. Jos kasvukausi olisi ollut hieman normaalimpi, olisi ehkä myös sadonkorjuu ollut mahdollinen. Toisaalta voidaan pohtia, mikä on normaalia. Ennusteeet kertovat, että tulevaisuudessa kesät ovat yhä kuumempia.
Ensimmäisenä tavoitteena oli napata ravinteet talteen lohkolta, jossa vasta kylvetty kevätvehnä oli tukehtunut suurien sateiden alle. Tavoite täyttyi hyvin ja samalla sidottiin hiiltä runsaasti. Auringonkukka on erittäin tehokas hiilensidontakasvi ja samalla se antoi paljon silmäniloa kauniilla kukillaan.
Lue lisää auringonkukasta ja hiilensidonnasta: https://nuseed.com/eu/the-impact-of-climate-change-on-sunflower-crops/
Toisena tavoitteena oli tuoda kasvimassaa hiesusaviselle lohkolle ja vahvistaa sen pintamaan rakennetta. Kasvimassaa muodostuikin todella paljon. Kasvusto oli lähes kaksi metriä korkeaa ja kasvuston sekaan olisi voinut eksyä. Hämmästyttävää, miten runsas massa peltoon muodostui, kun vertaa, että samalla annetulla ravinnemäärällä saadaan "tavallisista" viljelykasveista noin puoli metriä korkeita kasvustoja, joissa kulkeminen on helppoa. Auringonkukan juuret toimivat kuumissa olissa hyvin, eikä kasvu keskeytynyt helteisessä heinäkuussakaan. (Tästä aiheesta lisää ylläolevan linkin kautta.) Samalla auringonkukkapelto suojasi maata eroosiolta ja ruokki mikrobeja suuren juuriston avulla. Viljelykiertoon ja aluskasveiksi olenkin etsinyt sellaisia lajeja, jotka kasvattaisivat massaa myös maan alla.
Kolmantena tavoitteena oli selvittää, miten auringonkukka soveltuu meidän kasvuvyöhykkeelle ja mikä on sen vaikutus rikkaruohoihin. Ensimmäisen vuoden jälkeen voidaan sanoa, että massan tuotannossa auringonkukka toimii hyvin, mutta siemensadon tuottamiseen vaaditaan vielä lisää lämpösummaa. Pelto oli kuitenkin todella puhdas rikkaruohoista. Sitkeinkin rikka oli jäänyt auringonkukan varjoon. Tehoa oli jopa monivuotisiin rikkoihin. Kts. kuva alla.
Auringonkukan viljely jatkuu tulevina vuosina uusilla suunnitelmilla!